sobota 25. ledna 2014

Výlet do Brusselu

Tak to vidíte. Slíbila jsem vám článek o Belgii a vůbec jsem se k jeho napsání nedostala. Tak snad dnes :)

Už je to sice nějakou dobu, co jsem tam byla, ale to nic na faktech nemění.

Belgie pro mě zatím byla největším zážitkem. Začlo to tím, že jsem bloudila na letišti, následně mi hodinu nejel autobus, který mě měl odvést k parlamentu a když už tedy jel, zjistila jsem, že žádné belgické MHD nehlásí zastávky a ke všemu je každá na znamení. Mým štěstím asi bylo, že jsem jela na konečnou... Pěkný to začátek.

Už když jsem jela v autobuse, byla jsem z Brusselu nadšená, všude staré krásné domky a lidi na kolech. Bylo neuvěřitelné, že i v nejzapadlejší věcerce uměla stará paní několika jazyky - francouzsky, anglicky, německy a vlámsky.


Když jsem se svou kamarádkou navštívila evropský parlament, překvapilo mě, kolik zde pracuje čechů a slováků. Když jsme šli jeden den z večírku otevření nového baru a hledaly noční autobus, poradily nám dvě sympatické studentky. Když jsme jim poděkovali a vyrazily, slyšely jsme, jak mluví slovensky. To jen potvrzuje to, jak je Brusell městem přistěhovalců stějně tak jako je Londýn.

Bylo až neuvěřitelné, kolik zde žije černochů v porovnání s Prahou. Nebylo výjimkou, když jsem jela jediná bílá v tramvaji. Myslím, že není na škodu se jednou za život cítit tak, jak oni se cítí v Praze. Jednou se nám dokonce povedlo se omylem dostat do černošské čtvrti. A věřte mi, není to jako u nás. Tam nemáte strach, když jste jediní bílí v okolí. Všichni se k vám chovají slušně.


Jediné, co se mi na tomto městě nelíbí, bylo žebrání arabek na ulici. Klasické pro ně je žebrání s kojencem v náručí, bězně je mají v ruce nebo je přebalují na chodníku.
Na výlet jsme jely do Gentu. Tam bych asi žít nemohla, ale město je to přenádherné. Staré hradby po celém městě. Trochu jsem si připadala jako v Harry Potterovi (heh). No prostě zážitek. :)


A v Gentu se ke všemu jezdilo na kolech ještě více než v Brusselu. Unbelievable. Pro čechy asi nepředstavitelné.


Mám pocit, že jsme tam nedělaly nic moc jiného než jedly, ale co na tom. Užila jsem si to, poznala nová města, novou kulturu a nové lidi. Bylo to parádní a moc děkuju Klárce za to, že mi nabídla za ní přijet.

Kdy vy jste byli naposled v cizině a kde?

2 komentáře:

  1. Ty krááso ty kola :D
    ani si to u nás nedokáži představit a to mám velkou představivost :D

    OdpovědětVymazat